Yaşla birlikte cildin elastikiyetini sağlayan kollajen azalır, ciltte incelme, kuruma, gevşeme ve sarkmalar meydana gelir.Güneş, rüzgar, sigara, çeşitli çevresel ve beslenme ile ilgili faktörler bu yaşlanma belirtilerini arttırırken, genetik nedenler zamanlama konusunda çok önemli bir belirleyici olmaktadır. Elastikiyetini kaybetmiş, incelmiş cilt altındaki mimik kasların kasılmalarına karşı direncini kaybeder ve kırışmaya başlar.Zamanla bu kırışıklıklar belirginleşir ve derinleşir.
Kırışıkların giderilmesi çeşitli dolgu malzemelerinin bu bölge cildine enjeksiyonu ile mümkün olmaktadır.Bu malzemelerden en sık kullanılanı laboratuar ortamında üretilen, vücudumuzda doğal olarak bulunan, bağ dokusunun yapıtaşlarından hyalüronik asittir.Çeşidine göre değişmekle birlikte ortalama 1 yıl kadar kalıcılığı olan ve zamanla vücudumuz tarafından elimine edilen bu madde sadece kırışıklarda değil, dudak, elmacık , çene ucu gibi bölgelerin dolgunlaştırılması, burun sırtındaki düzensizliklerin giderilmesi amacıyla da sıklıkla kullanılmaktadır.Su tutucu özelliği nedeniyle cilde hacim kazandırır.Kullanıldığı bölgenin hareketliliğine göre kalıcılığı değişir.Vücut ile uyumlu ve güvenlidir.
Estetik Dolgu maddelerinin kullanım alanlarını kısaca özetlemek gerekir ise;
- Dudakların kalınlaştırılması ve şekillendirilmesi
- Nazolabial çizgilerin (burun ile dudakların dış yanları arasındaki çizgiler) doldurulması
- Dudak köşelerinin altındaki çizgilerin doldurulması
- Üst dudaktaki çizgi ve kırışıklıklar
- Kaz ayağı bölgesindeki kırışıklıklar
- Alındaki kırışıklıklar
- İki kaş arasındaki kırışıklıklar
- Kaşların kaldırılması
- Burun ucunun kaldırılması
- Burun sırtındaki düzensizliklerin giderilmesi
- Burun ucu ve burun sırtının şekillendirilmesi
- Çene ucunun dolgunlaştırılması
- Elmacık kemiği ve yanak bölgesini dolgunlaştırmak
- Çene ovalini belirginleştirmek
- Yüzdeki asimetri ve deformiteleri düzeltmek
- Akne (sivilce) izleri
Hyaluronik asit nedir?
Hyaluronik asit günümüzde en sık kullanılan,geçici özellikli(6 ay- 1 yıl- 2 yıl)dolgulardır.Cildimizde zaten var olan ve yaşlanma ile azalan hyaluronik asidin su tutucu özelliği mevcuttur.Kullandığımız ürünler laboratuar ortamında üretilmektedir.Hazır preparatlar şeklinde gelmekte ve kullanılmaktadır.
Hyaluronik asit dolgu güvenli midir?
Alerjik,toksik,karsinojenik değildir.Vücudumuzda zaten var olan maddelerdir.Bu nedenle son derece güvenlidirler.
Hyaluronik asit dolgu uygulaması nasıl yapılır?
Dolgu malzemeleri ince uçlu enjektörlerin içerisinde hazır şekildedir.Uygulama yapılacak bölgeye lokal anestezik krem sürülür.Buz uygulaması eşliğinde kısa sürede ağrısız olarak tatbik edilir.
Hyaluronik asit dolgu ne kadar dayanır?
Dolgunun konsantrasyonuna göre 6 ay- 1 yıl- 1,5 yıl gibi seçenekleri mevcuttur.Bu süreler içerisinde dolgu vücuttan kendiliğinden atılacaktır.İstenildiği takdirde tekrarlanabilir.
Dolgu malzemesi olarak kullanılan alternatiflerden bir diğeri kişinin kendi yağ dokusudur.Sıklıkla göbek çevresinden alınan yağ dokusu , hyalüronik asit gibi, kırışıklara, dudaklara,elmacık bölgesine dolgunlaştırmak için enjekte edilir.Enjeksiyonu takip eden haftalarda yağ dokusunun bir kısmı rezorbe olmakta, hacim kaybetmektedir. Bu ihtimal göz önünde bulundurularak enjeksiyon miktarı ayarlanmalı, ya da tekrarı planlanmalıdır.Kişinin kendi yağ dokusu olduğu için elbette ki güvenli bir yöntemdir.
Bunların yanında kimyasal yöntemlerle üretilen sentetik dolgular,hayvansal kaynaklı dolgular da mevcuttur.