Güzel havaların düşmanı alerji.
Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte özellikle alerjisi olan hastaların dikkat etmesi gerekiyor.
Peşpeşe vaşanan aksırıklar, burun akıntısı, gözlerde kızarma ve sulanma, goz yaşlarının kontrolsüzce akması gibi durumlar bahar nezlesinin belirtileri arasında yer alıyor.
Alerjik hastalıklar her yaşta ortaya çıkabilir ancak genelde 1-20 yaş arası başlar. Hastalığın burunda kaşıntı, sulanma, hapşırma, aksırma nöbetleri, damakta kaşınma, öksürük ve boğaz ağrısı,
boğazı temizleme isteği, gözlerde sulanma ve kaşıntı gibi temel belirtileri olabilir.
En sık görülen alerjik hastalıklar arasında olan hastalığın toplumun yaklaşık yüzde 20′sini etkilediğini anımsatan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Coşkun Şanverdi,
her yıl çok sayıda insanın alerjik rinite yakalandığını anlattı.
Dr. Şanverdi, alerjik rinitin ortamda bulunan bir alerjinin (polenler, hayvan tüyleri, toz parçacıklan gibi), nefes alma sırasmda buruna alındığını, burnun iç yüzeyine yapışması ile alerjene karşı
hassasiyet, olan kişilerin burnunda mikrobik olmayan bir iltihap sonucu ortaya çıkan şikayetlerle kendini gösterdiğini söyledi.
POLENLERE VE TOZLARA DİKKAT Op. Dr. Coşkun Şanverdi, “Burun tıkanıklığı sonucu ağızdan nefes alındığında dışarıdan gelen polen tozlan ve hava süzülmeden direk içerisindeki yabancı maddelerle birlikte akciğere gitmektedir. Bu hava soğuk olursa akciğerleri üşütür. Tozlu hava boğazı tahriş eder. Kuru hava ise akciğeri ve solunum yollannı kurutabilir” diye belirtiyor.
Burun tıkanıklığı sonucunda ağızdan alman nefes, dudaklann kurumasına ve çatlamasına, diş etlerinde gerilmelere, dilde kumluğa neden olur. Bunun sonucunda kronik faranjit ortaya çıkabilir.
Burun tıkanıklığı tedavi edilmediği durumda zamanla bronşit ve akciğerlerde başka sorunlara yol açabilir. Alerjik rinit tedavisinde temel yöntem alerjenden korunmak. Polen alerjisinde bu pek kolay değildir. Polenlerin en fazla uçuştuğu sabahları saat 05.00 ile 10.00 arası açık havaya çıkılmamalı, ağız ve bumu kapatan maskeler kullanılmalı, dışarıda gözlük ve şapka kullanılmalı.